Pokrenuli posao sa 100.000 dinara

Bez autora
Apr 12 2010

Dvadesetak dana je prošlo od kada su, posle poništenja privatizacije „Budimke“, radnici ovog nekada uglednog preduzeća pokrenuli dugo nekorišćene proizvodne linije. Kupcima su u međuvremenu otpremili na stotine tona voćnih prerađevina, ali ostaje pitanje – zašto je konzorcijum bivših vlasnika zaustavio proizvodnju u ovoj fabrici velikih mogućnosti. Radnici su u akciju krenuli tako što su najpre štrajkovima naterali Agenciju za privatizaciju da raskine ugovor. Potom su, dočekavši da vide leđa bivšim vlasnicima koji su im ostali dužni 13 plata, sa zastupnikom državnog kapitala Radetom Tanaskovićem i novim direktorom Đorđem Stevanovićem ušli u sablasno prazne pogone. Sami su prikupili 100.000 dinara, koliko je trebalo da se obave popravke, zamene instalacije, nabave rezervni delovi. Konačno, iz hladnjača su izvadili odavno otkupljene sirovine i pokrenuli proizvodnju. Već su i primili martovsku platu.

Pokrenuli posao sa 100.000 dinaraDvadesetak dana je prošlo od kada su, posle poništenja privatizacije „Budimke“, radnici ovog nekada uglednog preduzeća pokrenuli dugo nekorišćene proizvodne linije.

Kupcima su u međuvremenu otpremili na stotine tona voćnih prerađevina, ali ostaje pitanje – zašto je konzorcijum bivših vlasnika zaustavio proizvodnju u ovoj fabrici velikih mogućnosti.

Radnici su u akciju krenuli tako što su najpre štrajkovima naterali Agenciju za privatizaciju da raskine ugovor. Potom su, dočekavši da vide leđa bivšim vlasnicima koji su im ostali dužni 13 plata, sa zastupnikom državnog kapitala Radetom Tanaskovićem i novim direktorom Đorđem Stevanovićem ušli u sablasno prazne pogone. Sami su prikupili 100.000 dinara, koliko je trebalo da se obave popravke, zamene instalacije, nabave rezervni delovi. Konačno, iz hladnjača su izvadili odavno otkupljene sirovine i pokrenuli proizvodnju. Već su i primili martovsku platu.

– Preduzeće danas dnevno proizvede 20 tona marmelade i preradi 150 tona jabuke od kojih se dobije 15 tona jabučnog koncentrata. Iz tekućeg poslovanja uspeli smo da zaradimo martovsku platu, isplatili smo je 1. aprila, usput ostalo nam je novca da namirimo 473.000 dinara duga za struju i isplatimo sve obaveze dobavljačima preuzete u martu – kaže za „Blic nedelje“ Đorđe Stevanović, generalni direktor.

„Budimka“ je nekad imala hiljadu radnika i isto toliko dobavljača. Broj zaposlenih se u godinama nemaštine sveo na sadašnjih 105. Kada je sredinom prošlog meseca proizvodnja pokrenuta, u pogonima je bilo posla za 70 ljudi, a već juče na radnim mestima bilo ih je 85. Kada krene sezona otkupa voća i povrća, uverava menadžment, i preostalih 20 radnika biće vraćeno u pogone.

– Dugovi su veliki, milionski, ali država je prihvatila njihovo reprogramiranje. S državom smo postigli dogovor da preduzeće ide u restrukturiranje. To znači da bi firma mogla da se proda u delovima – kaže direktor.

Zabrinut je, međutim, jer, kako kaže, konkurencija im „podmeće nogu“.

– „Vino Župa“ nam duguje 6.700.000 dinara za koncentrat kupine i jabuke. Rok za plaćanje istekao je 30. marta, od tada se ne javljaju ni na telefon. Mi sad ne možemo da platimo jabuke iz otkupa, nemamo za doprinose i PDV, nećemo imati za plate – kaže direktor Stevanović.

Za sada je pokrenuta proizvodnja marmelade, džemova i koncentrata od jabuke. Koncentrat više neće prodavati kao poluproizvod, već će ga koristiti u proizvodnji sopstvenog soka. Sledi priprema hladnjače za otkup voća i povrća koje se pakuje u tegle. A došli su bili dotle da prošle godine nisu otkupili ni gram voća.

Bogoljub Miladinović, stari dobavljač „Budimke“, među prvima se odvažio da obnovi saradnju s požeškim preduzećem.

– Eto, doterao sam trideset tona jabuke da predam na preradu. Daj bože da se vrate ona srećna vremena kada sam imao dobar razlog da u Požegu vozim voće.

Dejan Pavićević, jedan od trojice članova konzorcijuma koji je kupio „Budimku“, a s kojim je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor, za „Blic“ kaže da je prve godine fabrika bila u plusu, ali da im je za dalju proizvodnju nedostajalo 60 miliona dinara da isplate dugove fabrike.

– Ugovor je raskinut zbog neplaćene druge rate, a nijedna banka nije htela da nam odobri novac da platimo dugove. Uložili smo 200 miliona i počeli da obnavljamo liniju proizvoda, ali to nije bilo dovoljno. Ništa iz fabrike nismo prodali, a da bi ona uspela, treba uložiti bar deset miliona evra – kaže Pavićević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik